torsdag den 31. januar 2013

Spansk tapasmenu

Lørdag aften stod den på tapas.

Til at starte med fik vi en lille snack bestående af pikante mandler og tomatbrød.
Mandlerne smuttes, tørres og vendes i olivenolie. Bages i ovnen ca 15 min. ved 200 grader til de har fået lidt farve. Ta dem ud og lig dem på køkkenrulle for at suge den oversydende olie af. Vend mens de stadig er varme med havsalt og paprika - evt. røget. Køl af og server.
Brødene er en klassisk spansk ting. Tynde skiver brød ristes let og gnubbes med hvidløg og en overskåren meget moden tomat. Drys med olivenolie og salt - server straks.

Udvalget af tapas blev:
Brød, manchego ost, pølse og oliventapenade
Patatas Braves
Stegte hvidløgs rejer med citron og aioli
Mini chorizopølser, kammuslinger og rosmarin.
Torskekroketter
Albondigas
Fyldte portobellosvampe
Salat af grillet peberfrugt


Patatas braves er en klassisk tapas og smager dejligt enten med en krydret tomatsauce eller aioli.
Kartofler skæres i mellemstore tern og steges på panden i rigeligt (skal dække bunden af panden) olivenolie i ca. 20-25 min. til de har fået god farve og er møre. Krydr til slut med salt.


400g sorte tigerrejer pilles og ligges i marinade et par timer. Marinaden består af 1/2 dl. olivenolie, 1 finthakket chili, 2 fed hvidløg i fine skiver og salt/peber. Steges et par minutter på en brandvarm pande med al marinaden. Server med citronbåde og hjemmerørt aioli.
Aioli:
2 past. æggeblommer piskes med 1 tsk sennep og 1 spsk citronsaft. Når det er tyknet let hældes i en tyndstråle under konstant piskning en smagsneutral olie i. Bliv ved til den ønskede konsistens er opnået (1-2dl). Smag til sidst til med presset hvidløg, salt/peber og evt. mere citronsaft.


Mini chorizo (fra irma) steges i ovnen 15-20 minutter ved 200 grader i et fad med et par stilke rosmarin. Kammuslinger steges i en smule olie på en varm pande et par minutter. Kom kammuslingerne ved chorizoen og server.


Fiskekroketterne er fra den spanske grundkogebog "1080 opskrifter" af Ortega. De består af en blanding af bechamelsauce og kogt torsk, som afkøles helt, rulles, paneres og friteres.


Albondigas (Spanske kødboller i tomatsauce) fra Paul Cunninghams "Incognito royale".


Portobellosvampe steges på begge sider på en pande med lidt olie. Til fyldet bruges marinerede artiskokhjerter, som finthakkes og blandes med hakket rucola, revet parmesan, salt/peber og lidt citronsaft. Fyld svampene og bag dem ved 200 grader i 20 minutter. Server på rucola og hæld lidt god olivenolie over.


Røde hele peberfrugter grilles i ovnen og vendes undervejs til skindet er sort. Lig til let afkøling og pil skindet af. Peberfrugterne skæres i smalle strimler og serveres med olivenolie, lys eddike, salt/peber og basilikum.

Til dessert fik vi Creme caramel, saltet karamelis med valnøddekrokant, braiseret ananas og brændt hvid chokolade.
 
Karamelis og nøddekrokant fandt jeg opskrift på her:
http://www.altfordamerne.dk/opskrifter/opskrifter/isdessert-sweetn-salt-karamelis-med-valnoddekrokant/
Opskrift på creme caramel findes alle vegne.
Ananas skæres i passende stykker. 2 dl cider, 100g rørsukker og 1 vanillestang koges op i en gryde. Ananas tilsættes og koges i lagen ca 20 minutter alt efter hvor meget bid man vil ha i den. Lad ananas afkøle i lagen.
Brændt hvid chokolade laves ved at komme hvid chokolade i en gryde og smelte det og lade det mørkne let under omrøring. Når det har fået farve tages det og afkøles. Inden servering hakkes chokoladen.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar