torsdag den 10. januar 2013

Årets nytårsmenu

Nytåret skal selvfølgelig fejres med masser af go mad og champagne.
Vores menu så i år således ud (7 personer):
Som appetizer til dronningens nytårstale fik vi pankopanerede kammuslinger og tigerrejer med krydderurte mayodressing.
Kammuslinger og tigerrejer vendes først i æg og dernæst i panko tilsat salt/peber, frituresteges herefter et par minutter til de har fået farve.
Til dressingen koges to æg i 4 minutter, imens smeltes 150g smør. Æggene pilles og kommes i en foodprocessor og blendes, smørret tilsættes mens der blendes. Desuden tilsættes et stort skvæt olivenolie, salt/peber og citronsaft. Stil cremen til afkøling, gerne nogle timer (har denne opskrift fra et blad).

Til forret fik vi jomfruhummerhaler med en jomfruhummer bisque, hvide asparges, blandede svampe og rugbrødscrumble.
Jomfruhummerne pilles og alle skaller koges op med 1 1/2 glas hvidvin, 1 1/2 glas vand, 1 gulerod, 1 løg, 2 fed maste hvidløg. Når det har kogt i 5 minutter slukkes der og det hviler ca. 30 minutter. Herefter koges det op igen i 5 minutter, og så sies det gennem en sigte (også gerne bagefter igennem et klæde eller lign. for at få det helt klart). Kog op igen og tilsæt 1 dl. fløde. Smag til og blend bisquen med stavblender for at få skum. Kan sagtens køles af nu og varmes op og blendes igen lige inden servering. 
ca. 10 helt tyndtskårne skiber rugbrød ristes i ovnen til de er helt tørre. Køl af og blend dem i en foodprocesser. 
Aspargsene koges ca. 7 minutter og skæres i mindre stykker. Svampene steges i lidt olie på en brandvarm pande. Til slut steges jomfruhummerhalerne (vi serverede to pr person) et par minutter på hver side. 
Anret med skummen øverst. 

Hovedretten var bøf bearnaise med fritter og ovntørrede tomater. 
Kartoflerne blev skåret til fritter og udvandet for at trække stivelse ud. Herefter kogt i ca. 10 minutter. Hvile. I fritøsen til de får lidt farve. Dernæst hvile indtil kort inden servering. I fritøsen igen til de er klar. 
Bearnaisen er Meyers Nemme bearnaise fra "Almanak", da denne er let at lave og aldrig er mislykkedes mig at lave. 
Tomaterne er bagt i ovnen med krydderurter, salt/peber og olivenolie i 2 timer ved 100 grader.

Desserten var hvid chokolademousse, lakridsis, portionsæbletærter og grøn smuldret marengs.
Den hvide chokolademousse er lavet Paul Cunninghams opskrift på chokolade-espresso mousse fra "Incognito royale". Den mørke chokolade er erstattet af hvid chokolade og smeltet over vandbad og der er tilsat en smule fløde efterfølgende inden den blandes med resten. Espressoen er udeladt.
Æbletærterne består af butterdej, der er stukket ude med et almindeligt glas. 100g marcipan, røres med 100g sukker og 100g smør. Dette smøres på butterdejsstykkerne og ovenpå ligges tyndtskårne æblebåde. Bag i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter. Server helst lune. Og drys med flormelis lige inden servering.
Isen er lavet på ismaskine og er Mette Blomsterbergs bolcheis fra "Politikens bog om dessert". Bolsjerne er erstattet af ca 2 tsk. fint lakridspulver.
Jeg lavede grønne kyskager, som jeg smuldrede over. 3 æggehvider piskes kort til de er stive. Pisk forsigtigt 150 flormelis i og grøn farve, og pisk kraftigt til marengsen er sej og danner toppe. Kom i Sprøjtepose og sprøjt i små toppe på bageplade med bagepapir. Bag i ovnen ved 100 grader i ca. 1 time.

Midnat stod den på Mette Blomsterbergs Hindbær Sarah bernard kager, http://www.metteblomsterberg.dk/opskrifter/hindbaer-sarah-bernhardt/
De kan på det varmeste anbefales.

Godt nytår til jer alle

Ingen kommentarer:

Send en kommentar